Vrij Zoeken

  • Resultaten

Perceel Zoeken

VERFIJNEN

Budget

min

max

max

Oppervlak

min

max

max

  • Intervast nieuwbouw woning Suriname
  • Intervast nieuwbouw woning Suriname
  • Intervast nieuwbouw woning Suriname
  • Voorbeeld huis in Suriname
  • Intervast nieuwbouw woning Suriname
  • Voorbeeld huis in Suriname
  • Intervast nieuwbouw woning Suriname


In het land met de op één na grootste democratisch gekozen regering ter wereld,  volgt Donald Trump President Barack Obama op als de volgende President van de Verenigde Staten.

In een van de nieuwsbrieven is dit onderwerp al een keer aangehaald, toen de verkiezingsuitslag bekend was uit Amerika en duidelijk was, dat deze, voor velen controversiële man, tot de volgende president van Amerika was gekozen.

Deze wisseling van de wacht laat meteen ook een kentering van ons wereldbeeld zien. Donald Trump heeft aangegeven, te willen bezuinigen op de Amerikaanse defensie en zich minder te willen bemoeien met de brandhaarden in het Midden-Oosten of zelfs met de problemen in Europa.

“America first…..!”: is de slogan  en dat uit zich in het voornemen om handelsverdragen met Europa en Azië niet te willen ondertekenen, omdat Donald Trump het in zijn ogen schadelijk vindt voor de Amerikaanse economie.
De wat ouderen onder ons, denken dan gelijk aan de isolatiepolitiek van de Verenigde staten uit de jaren dertig van de vorige eeuw, waarbij met name Amerika zijn binnenlandse produktie probeerde te beschermen door allerlei handelsbarrières op te werpen.
Voor Europa is van belang, dat Donald Trump wel heeft aangegeven, dat de Verenigde Staten in de NAVO zal blijven, al wel met een kanttekening, dat Amerika niet meer voor het leeuwendeel van de kosten wil blijven opdraaien.
De tijd, dat Europa en de rest van de wereld konden rekenen op de (financiele) steun van Amerika is voorgoed voorbij. Europa zal voor haar eigen veiligheid dieper in de buidel moeten tasten, zodat haar defensiemacht optimaal kan blijven functioneren.
Dit is nodig, daar de president van Rusland, Vladimir Poetin, door zijn expansiepolitiek heeft laten zien, niet te schromen om, onder het mom van “garanderen van de veiligheid van (Russische) burgers in de regio”, delen van andere landen te annexeren.
Bovendien heeft Poetin het voortouw genomen in één van de grootste brandhaarden op dit moment in het Midden Oosten, Syrië. Door de inmenging van Russische strijdkrachten is President Bashar Assad weer volop in controle, althans daar lijkt het erg op. De banden met een andere grote speler in het Midden oosten,  Iran, zijn ook hartelijk aangehaald.
President Poetin springt handig in het vacuüm, dat de Verenigde Staten en het, op buitenlands beleid, nog immer verdeelde Europa hebben laten liggen.  
De buitenlandse politiek van de aankomend president Trump lijkt vooralsnog geen tegengas te willen geven tegen de expansieplannen van president Poetin.

Dit zal ook moeilijk gaan, immers Donald Trump heeft de werkende arbeidersklasse van Amerika beloofd om ze banen te geven en de buitenlandse invloed op de binnenlandse werkgelegenheid te beperken. Wil hij deze belofte waarmaken, dan zal Donald Trump tijd en gelden moeten vrijmaken voor de interne consumentenmarkt van Amerika .De Amerikaanse buitenlandse politiek en internationale samenwerkingsverbanden spelen hierin een ondergeschikte rol. Amerika als de nummer 1 wereldmacht zal nu Rusland en China als gelijkwaardige speler naast zich moeten dulden.De banden met Israël en de Amerikaanse landen blijven overigens wel op het zelfde niveau functioneren, waarbij hierbij zij aangetekend, dat de wisseling van de wereldmacht voor Mexico wel negatief zou kunnen uitpakken, daar Trump de Amerikaanse textielindustrie beter wil beschermen.  Suriname is lid van de Organisatie van Amerikaanse Staten dus de consequentie van deze wisseling van de macht zal niet zozeer gelijk in negatieve zin voelbaar zijn voor ons land. De wisseling van de (wereld)macht schept namelijk ook nieuwe kansen voor de Surinaamse overheid.  
Niet voor niets beschikt de Verenigde Staten in Paramaribo nog steeds over de grootste Amerikaanse ambassade van heel Zuid Amerika.
Er wordt dan ook reikhalzend uitgekeken naar de plannen die Trump voor Zuid Amerika in petto heeft.

De crisis in Suriname kan door deze veranderende wereldbeelden sneller uit het slop komen, als er handig wordt ingespeeld op de mogelijkheden, die deze veranderingen met zich meebrengen.
Immers het vertrouwen in de Surinaamse munt en het vertrouwen in de Surinaamse economie dient hersteld te worden. De opening van een nieuwe goudmijn in Suriname is een eerste aanzet hiertoe.

Wij, van Intervast, danken u voor het in ons gestelde vertrouwen en wensen u ook in 2017 uitstekend van dienst te kunnen zijn. Fijne jaarwisseling !